Planten- en lavafilters


Of u nu een siervijver, koivijver of zwemvijver wil: om helder water te garanderen heeft u een planten- en lavafilter nodig, of kortweg een moerasfilter die uw water op een natuurlijke manier zuivert.

Het vijverwater wordt door middel van een drainagebuis verdeeld op de bodem van het moeras. Het moeras wordt volledig opgevuld met lavakorrel zodat het water naar boven door de lavakorrel gaat. Op de lavakorrel neemt de beplanting dan de verdere zuivering over. Het gefilterde water loopt daarna over in de vijver

De grootte van de moerasfilter is afhankelijk van het volume en de oppervlakte van de vijver.

De plantenfilter kan zowel in de vijver geïntegreerd worden als volledig weg van de vijver, eigenlijk precies zoals u het wenst. Bij een koivijver is het echter wel belangrijk dat de planten buiten het bereik van de vissen staan, anders worden uw planten opgegeten door gulzige kois.

De moerasfilter is onderhoudsvriendelijk en vraagt slechts een jaarlijkse reiniging.

Afhankelijk van de aard van de vijver en de grootte worden er eventueel ook vortexen en/of meerkamerfilters gebruikt.

Klik op een foto om een vergroting te zien van enkele moerasfilters die we aanlegden bij of in vijvers. Uiteraard vindt u ook meer foto's van vijvers en filters bij de pagina's over vijvers.

 

Strakke koivijver in arduin met aparte plantenfilter in driehoeksvorm

Strakke koivijver in arduin met aparte plantenfilter in grasoppervlakte

Drainagebuizen in moerasfilter

Moerasfilters bij grote zwemvijver

Moerasfilter met inox schuif naar siervijver

Zwemvijver met geïntegreerde planten- en lavafilter

 

 

Alle foto's en teksten op deze site © Jacobs Vijveraanleg | Wouter Jacobs | Koningsdijk 40, 9170 Meerdonk | gsm 0476 913125 | tel 03 569 05 42